3D tisk z přírodního korku


3D tisk z přírodního korku

3D tisk z přírodního korku. Přírodní korek si také našel své místo v průmyslu 3D tisku, který se vyvíjí již několik let. Jsou to vlákna, tj. Materiály používané v procesu 3D tisku metodou nanášení roztaveného materiálu. V roce 2015 vyvinul evropský výrobce vláken pro 3D tiskárny ColorFabb inovativní vlákno zvané corkFill a jak název napovídá, mělo by nabídnout vlastnosti podobné korku, protože je to směs korku a vlákna ColorFabb PLA / PHA.

https://colorfabb.com/corkfill

Fotografie dostupné na webových stránkách společnosti ukazují vysokou úroveň detailů a velmi dobře vypadající barevné výsledky výtisků vyrobených z nového korkového vlákna. Protože je založen na vlákně PLA / PHA, je tisk jednodušší a nevyžaduje přítomnost vyhřívané sestavy platformy (HBP) na 3D tiskárně.


3D tisk z přírodního korku

3D tisk z přírodního korku. PLA je jedno z nejoblíbenějších vláken používaných ve 3D tiskárnách. Zkratka PLA označuje polylaktid nebo kyselinu mléčnou. Zajímavé je, že k výrobě tohoto materiálu se používá kukuřičná mouka nebo cukrová třtina. PLA je považován za biologicky rozložitelný a biokompatibilní materiál – používá se v implantátech nebo stentech a v mnoha dalších produktech, které používáme každý den.


V roce 2019 se portugalské studentce Tatianě Antunes, jak uvádí portál https://3dprinterchat.com/ , podařilo vytvořit 100% biologicky rozložitelné korkové vlákno pro 3D tisk. Tuto metodu vyvinula na University of Aveiro (UA) jako součást své diplomové práce v oboru materiálových věd. Tématem její práce byl problém vzniku korkového odpadu při výrobě přírodních korkových zátek.


Napsat komentář

Vzorky Korkove