Vše, co jste vždy chtěli vědět o korku

A ne, „zátkou“ nemyslím irské město Cork (i když je to pravděpodobně velmi krásné město). Korek je jedinečný materiál získávaný z kůry korkových dubů a má mnoho využití.

Samozřejmě to, co přijde na mysl, je stáčení vína. Víno bez korkové zátky je těžké si představit. Není to však jediné použití korku. Už jste někdy slyšeli o korkových rolích nebo korkových podlahách? Ano, je to opravdu pozoruhodný materiál.


Kde to všechno začíná


Příběh korku začíná kůrou korkového dubu. Získat štěkot na vlastní pěst není tak snadné, protože celý proces je přísně regulován zákonem. Samozřejmě každý chce korkovou desku nebo dokonce korkovou zeď.

Mais ce n’est pas si simple. Le chêne-liège est un arbre à feuillage persistant âgé d’environ 150 à 200 ans. Il pousse mieux sur le terrain méditerranéen et il est donc facile d’y rencontrer un chêne-liège – le plus commun au Portugal, où il occupe jusqu’à 22% de la superficie de tout le pays. C’est impressionnant, non?


Proces získávání kůry


Takže pokud narazíte na korkový dub, nemůžete strom jen odříznout a odloupnout kůru. V zásadě to mohou udělat pouze kvalifikovaní a vyškolení lidé, kteří mohou ze stromu loupat jednou za devět let, zejména během vegetačního období, kdy z korkového dubu velmi rychle vyroste nová kůra.

Během procesu nelze strom pokácet ani jinak poškodit. Nechcete zničit choulostivý ekosystém jen proto, abyste měli dobrou korkovou desku.


Kůra na stromě


Možná by vás zajímalo, jak můžete získat kůru, aniž byste strom pokácili. Ve skutečnosti je to jediný strom, na který člověk narazil, který pro svou kůru není třeba kácet, protože roste ve dvou vrstvách.

Interiér je živý a tvoří základ nové vnější vrstvy kůry, která chrání strom před teplotními změnami. Pokud vnější vrstva zemře, lze ji odloupnout speciální sekerou, která nepoškodí samotný strom.


Korek uložen


Korek je po odtržení umístěn někde pod vlivem vzduchu, aby mohl zlepšit svou kvalitu a stal se ještě lepším. Tento proces trvá několik týdnů.

Poté se skvrny na kůře napaří, takže zmizí všechny šťávy, chyby a další nežádoucí věci. Kůra zůstává čistá a připravená k dalšímu zpracování, s novou stěnou, deskou nebo rolí korku vyrobenou pro vás.


Napsat komentář

Vzorky Korkove