Muzeum korku ve Španělsku

Muzeum korkové identity v San Vicente de Alcántara (přímo na hranici s Portugalskem) ukazuje výrobu, výrobu a životnost tohoto materiálu. Muzeum identity korku se nachází v San Vicente de Alcántara, a to proto, že pro obec Rayano je charakteristická výroba, zejména výroba tohoto materiálu: korkový průmysl se v této obci objevil téměř před dvěma stoletími a korek se stal klíčový prvek v jejím životě a kultuře.

Již Řekové a Římané používali korek k zakrývání amfor, „a dokonce i ve středověku v Německu se z tohoto materiálu vyráběly rakve, protože to byl dobrý konzervační prostředek,“ poznamenává Laura Brixedo, ředitelka Cork Museum of Identity, centrum, které otevřelo své dveře v roce 2008. šířit kulturu, která se točí kolem jeho výroby a zpracování.

„Nachází se zde proto, že je od poloviny 19. století hospodářskou základnou města. Dnes mnoho lidí v San Vicente pracuje v korcích a 35 továrnách registrovaných v našem okrese, což ovlivňuje naši kulturu,“ pokračuje. Brixedo zkoumá, jak se tato tradice přenesla do Katalánska – „Girony, kolébky průmyslu“ – a odtud do zbytku Pyrenejského poloostrova.


Když Katalánci pochopili, že v trojúhelníku Andalusie, Extremadura a Portugalsko je „nejlepší korek“, rozhodl se stejně jako Angličan John Robinson otevřít novou továrnu v San Vicente de Alcántara, která zaměstnávala stovky pracovníků. Bylo to v roce 1858 a jen o tři desetiletí později, s příchodem železnic, zažil tento sektor ekonomickou explozi.

V galeriích Muzea korkové tradice si můžete korek prohlédnout pod mikroskopem a ocenit jeho podlouhlé a duté buňky, dozvědět se, že suberin je látka zabraňující oxidaci vína po aplikaci korku vyrobeného z tohoto materiálu a další vědecké kuriozity .

Ale také ukázat, jak tento sektor definoval kulturu San Vicente. „Naše oblíbené festivaly se točí kolem korků. V noci 21. ledna, v předvečer našeho patrona, slavíme Los Mascarrones a navzájem se třeme páleným korkem. A na Corpus Christi vyrábíme na ulici koberce z barevných pilin, soli a korkových hoblin,“ vzpomíná žena a zdůrazňuje, že tento materiál je přítomen v každodenním životě každého domova.


“Our grandparents and great-great-grandparents used cork to make troughs they used in slaughterhouses, lunch boxes, and even castillejos, a kind of high chair for babies.” A craftsmanship that still survives in this town of Badajoz, which uses this material to create all kinds of personal memorials as to why the cork was, is and will be the main character of life in San Vicente.

In another part of Spain, while in the city of Santiseben del Puerto, there is another cork museum where we will see mainly the products of old craftsmen, cork figurines and learn more about the history of cork in this part of Spain. Below you will also find a video showing a short film promoting the museum.

https://www.youtube.com/watch?v=FLUC-AdPWEo


Napsat komentář

Vzorky Korkove