Zajímavá fakta o korku

Korek má dlouhou historii. Níže uvádíme 6 zajímavých faktů o korku, které nám umožní dozvědět se více o korku, ekologickém a inovativním materiálu.

Největší a nejstarší korkový dub na světě je známý jako Assobiador (Whistler). Název byl inspirován zvukem zpěvných ptáků padajících na větve stromů. Korkový dub, vysazený v roce 1783, je vysoký přes 14 metrů a má obvod kmene 4,15 metru.


Během summitu NATO v roce 2010 obdržely celebrity jako Barack Obama, Angela Merkelová nebo Hillary Clintonová dárky v podobě korkové módy a doplňků. Americký prezident také dostal obojek pro svého portugalského vodního psa Bo.

Hollywood používá korek k napodobení zbytků výbuchů. Korek byl použit ve filmech „Krotitelé duchů“ a „Mission Impossible“.


Portugalský korek uzavírá nejdražší whisky na světě Dalmore Trinitas 64, která stojí 118 000 eur za láhev.

Podlaha katedrály Sagrada Familia v Barceloně byla vyrobena z korku, aby se zlepšila akustika a zabránilo se podchlazení.

Při výrobě korku nedochází k ničení stromů. Po sklizni prochází korkový dub samoobnovovacím procesem, který nelze pozorovat u žádného jiného druhu.


Napsat komentář

Vzorky Korkove