Turistika v korkových lesích

Korkové lesy nejsou jen pěstováním a těžbou dubové kůry, ale také dynamicky se rozvíjejícím odvětvím cestovního ruchu. Turisté navštěvují tyto oblasti nejen v Portugalsku, ale také v Itálii, na Sardinii, ostrově, který je také známý svými přírodními plodinami korku. Na internetu existují speciální specializované webové stránky, které vybízejí k dlouhým procházkám po oblastech, kde se tato všestranná surovina pěstuje. Turisty láká také vyhlídka na návštěvu četných vinic, středověkých tvrzí a opuštěných kaplí.

Jednou z lokalit v Portugalsku, kde můžeme objevovat přírodní dědictví této krásné země, je farma Maroteira a její okolí. Herdade da Maroteira se nachází na svazích Serra d’Ossa, v regionu Alentejo v jižním Portugalsku. Tento 330akrový statek, který po 5 generací vlastnila anglo-portugalská rodina, se původně zabýval produkcí korku a dobytka až dodnes.

V současné době jsou na pozemku vinice, které produkují mezinárodně uznávaná vína. Nádherná poloha vám dává příležitost k četným aktivitám, které vás přiblíží přírodě. Tak bychom měli žít každý den, odpočívat v klidu v souladu s prostředím, učit se od rostlin a zvířat, vychutnávat si víno a potkávat autentické venkovské lidi – říkají současní majitelé této krásné farmy.


Dalším druhem zábavy poskytovaným místním návštěvníkům, kteří stále více hledají alternativní způsoby trávení dovolené a volného času, jsou pěší výlety lesem Alentejo a venkovskými cestami s výhledem na Sierra D’Ossa. Vedoucí zájezdů nadšeně hovoří o výhodách oblastí pěstování korku.

Obyvatelé mají nabídku i pro příznivce motorizovaných výletů. Na https://corktrekking.com/ si také můžete zarezervovat projížďku džípem po panství Herdade da Maroteira za přijatelné ceny a zažít neuvěřitelnou venkovskou atmosféru korkových lesů regionu Alentejo.


Na webu https://www.visitcorkterritories.co.uk/ máme také možnost využít plavby na kajaku ve španělských korkových lesích podél řeky Rio Palmones. Web také nabízí organizaci pěších a cyklistických túr v místních lesích v regionu Gibraltar.

Máme také možnost navštívit města známá především sklizní a zpracováním korku. Jedná se především o města jako Grandola, Vendas Novas a Vives. Za pozornost stojí především první zmíněný. Korkový dub pokrývá přibližně 48 % celkové rozlohy okresu, tedy přibližně 39 645 hektarů. Obec Grândola tak představuje na regionální úrovni (NUT II Alentejo) 6,4 %; celostátně 5,4 %; a celosvětově asi 1,8 % z celkové plochy korkových dubů. Zkušenosti ukazují, že korek vyrobený v korkovém dubovém lese v Sierra de Grândola je často považován různými průmyslovými specialisty za jeden z nejlepších korků v Portugalsku a dokonce i na světě.


Napsat komentář

Vzorky Korkove