Korková ochrana pro včely

Korkové úly představují inovativní přístup ke včelaření, který podporuje zdraví včel a zároveň poskytuje všechny výhody moderního včelaření. Divoké včely obvykle osidlují dutiny ve stromech – dutiny, které ve stromech zanechali datli, houby nebo jiné nehody. Tyto dutiny mají silné, hrubé stěny a obvykle mají objem kolem 40 litrů. Nejběžnějším materiálem je v tomto případě expandovaný korek, i když se používá i technický korek. V Portugalsku se často setkáváme s tzv. válcovými korkovými kopulemi z korkového dubu.

Korkové úly co nejvíce napodobují stromové úly. Podšívka z přírodního korku bez přísad poskytuje izolaci pro čtyři palce dřeva a přitom je lehká. Drsné vnitřní stěny povzbuzují včely, aby lemovaly své domovy propolisem, který posiluje imunitu. Malá velikost úlu je ideální pro podporu zdraví včel, jak potvrdili výzkumníci jako Thomas Seeley.


Korkové úly mají všechny tyto výhody šetrné ke včelám a ještě mnohem více, přičemž jsou také přizpůsobeny rámkům Langstroth používaným konvenčními včelaři. Výzkum italských vědců prokázal, že korkové úly mají pravidelnější průběh denní vnitřní teploty než dřevěné protějšky, účinnější zimní termoregulaci, kratší dobu potřebnou k obnovení teploty úlu po otevření (ve vztahu k chovné komoře).

U posledně jmenovaného byl pokles teploty při vytahování rámků (5 min) u korkovo-dřevěných úlů ve srovnání s dřevěnými úly menší. Kvůli nižší potřebě vytápění spotřebovaly rodiny během zimních měsíců méně medu, přičemž v podmínkách Středomoří se ušetřilo v průměru 3,5 kg medu na úl. Níže je odkaz na úplný popis jejich výzkumu: https://oppla.eu/casestudy/20812


Výsledky italských výzkumů naznačují využití korku ke stavbě moderních, ale zároveň tradičních dřevěných a korkových úlů. To by mohlo přispět k větší ekonomické a environmentální udržitelnosti multifunkčních středomořských pasteveckých systémů, ale také ke snížení množství izolačních materiálů na bázi fosilních paliv, zejména tam, kde mohou být zimní teploty nižší než teploty v této studii.

Využití korku při stavbě moderních úlů se jeví jako slibné a může představovat zajímavou synergii mezi včelařstvím a lesním hospodářstvím s korkovým dubem. Vzhledem k mírným podmínkám prostředí v pokusné lokalitě lze očekávat zajímavé vyhlídky na zvýšení produkce medu v náročnějších klimatických podmínkách.


Napsat komentář

Vzorky Korkove