Korkové desky – použití ve stavebnictví i v domácnosti

Největším producentem korku je Evropská unie (přes 80 %). Nejběžnější je v zemích západního Středomoří, z nichž Portugalsko vyniká nejvíce (přes 50 %) jako největší světový producent a zpracovatel.

Korkové stromy jsou mimořádně dobře přizpůsobeny klimatu jižní Evropy a severní Afriky, zabraňují vyčerpání půdy a emisím velkého množství oxidu uhličitého. Jsou také domovem mnoha unikátních rostlinných a živočišných druhů. Má průměrnou hustotu asi 200 kg/m3 a nízkou tepelnou vodivost.

Námi nabízené korkové desky se používají mimo jiné jako tepelné izolace podlah a stěn, v obuvnickém průmyslu jako podrážky bot, jako korkové desky nebo v modelářství.

https://korekprodejna.cz/kategorie/korkove-desky/


Chrání nebo omezují kondenzaci vlhkosti na povrchu stěn a stropů. V oblasti akustiky se zabýváme tzv. akustickou korekcí akustickou absorpcí a zkrácením doby dozvuku (snížení ozvěny) v určitých prostředích a také snížením zvuku nárazem (bubny).
V antivibrační oblasti, kde se používají hustší a silnější desky, se používají speciálně jako tlumiče vibrací na podpěrách strojů, aby se snížil přenos pracovních vibrací na konstrukce, na kterých jsou založeny, totéž se provádí s izolace základů.

Korkové desky mají také funkční a dekorativní funkci v každodenním životě. Kromě nástěnek v domácí kanceláři a škole se velmi často používá celá stěna jako stěna pro připnutí důležitých informací.


Nejčastěji lze takové řešení pozorovat v kanceláři velkých společností, kde je důležitá dobrá organizace práce a na mnoho věcí je třeba pamatovat. Toto řešení si však získává stále větší oblibu i v dětských pokojích a v domácích pracovnách dospělých, kteří pracují na dálku.

Korkové desky jsou často materiálem používaným k pokrytí různých částí nábytku. Tenkou vrstvou korku lze pokrýt desku stolu, posuvné dveře šatní skříně, vnitřek šuplíku nebo čela skříněk či komod. Prvkem ekologických stolů bývá také korková deska ze silné korkové desky, jejíž výhodou je například tlumený zvuk padajících předmětů, příborů nebo přirozená odolnost korku proti vlhkosti a skvrnám od různých tekutin.


Napsat komentář

Vzorky Korkove