Proč není přírodní korek dalším příkladem greenwashingu?

Greenwashing je „klamání spotřebitelů ohledně environmentálních postupů společnosti nebo environmentálních výhod produktu nebo služby“. » Může jej však také praktikovat, záměrně či neúmyslně, vlády nebo jiné subjekty, které učiní zavádějící prohlášení o environmentální výkonnosti nebo dopadech svých činností. Zde jsou 3 vybrané příklady greenwashingu.

1) Skrytý kompromis

Tento příklad se zaměřuje na úzkou environmentální funkci a zanedbává zohlednění větších, širších environmentálních problémů. Příklady zahrnují technologie, které podporují energetickou účinnost, aniž by odhalily nebezpečné materiály používané při výrobě.


Proč to neplatí pro přírodní korek?

Například expandovaný korek se vyrábí z korkových granulí zahřátých na vysoké teploty ve speciálních kádích. V těchto kádích se vyrábí přírodní složka vážící granule – suberin – díky čemuž je možné získat korkové panely bez použití chemikálií.

2) Nejasná formulace

Jedná se o velmi obecná a nejasná tvrzení, která proto mohou být spotřebiteli nepochopena. Příkladem může být použití slova „přírodní“ ke zdůraznění environmentálních přínosů produktu nebo služby. Například arsen a uran jsou „přírodní“ složky, ale jsou také toxické.


Proces výroby korku je zcela transparentní

Korek se získává částečným odstraněním kůry dubu. Jedná se o udržitelný proces, který probíhá bez poškození stromu nebo okolní flóry a fauny. Kůra se nepoužívá k extrakci a použití
žádné chemikálie.

3) Falešné štítky udržitelnosti

Některé společnosti vytvářejí certifikace „udržitelnosti“ nebo štítky, které jsou jednoduše falešné. Mohou uvádět spotřebitele v omyl tím, že vytvářejí iluzi, že produkt nebo služba byly nezávisle certifikovány jako ekologicky udržitelné prostřednictvím legitimního procesu auditu třetí strany, zatímco ve skutečnosti tomu tak není.


Přírodní korek má celosvětově uznávaný certifikát FSC.

Zkratka FSC znamená Forest Stewardship Council. Je mezinárodní neziskovou organizací a členem ISEAL – globální asociace systémů sociálních a environmentálních norem. Certifikát je založen na zásadách, kritériích a ukazatelích dobrého lesního hospodaření a vydává jej výše zmíněná rada FSC.

Jaké jsou zásady, kritéria a ukazatele dobrého hospodaření v lesích?

Jde o normativní dokument vypracovaný v roce 1994 na základě znalostí a zkušeností ekologů a generací lesníků – teoretiků i praktiků. Rada FSC při zpracování dokumentu kromě těchto prvků zohlednila i výdobytky moderního vzdělávání a fungování lesního hospodářství.

Napsat komentář

Vzorky Korkove