Jak se vyrábí korková látka


Korkový materiál je vyroben z kůry stromu korkového dubu, který roste hlavně ve Španělsku, Portugalsku a Francii. Když je korkovému dubu 20 let, zruší ho kůra kvalifikovaný pracovník pomocí mačety.

Strom je poté očíslován, aby jeho kůra nemohla být odstraněna po dobu příštích 10 let. Na rozdíl od jiných stromů je korkový dub jediným stromem na světě, který lze zbavit kůry a později nezemře. Díky tomu je vývrtka 100% odolná a šetrná k životnímu prostředí. Stejný strom může být ve skutečnosti zdrojem suroviny každých 10 let po dobu více než 200 let!


Soustružení korku na látku


Když korek dorazí do továrny, vaří se ve vodě, aby se korkové buňky mohly roztáhnout a usnadnit práci s materiálem. Silné chemikálie, jako je formaldehyd, se v tomto procesu nepoužívají.

Korek je poté nakrájené na velmi tenké listy – stejné tloušťky jako hedvábný papír. Aby byly listy trvanlivé, jsou poté lepeny na bavlněný / polyesterový nebo polyuretanový podklad.

Kousky korku jsou někdy přilepeny k podkladu jako přikrývka, podobně jako korková deska, která se někdy používá při práci, a někdy jako tenké čáry – vše závisí na designu. Vpravo na fotografii – Cork sofa od Trevor O’Neil. https://www.trevoroneil.com/


Příklady použití korkové tkaniny:


Zatímco korek je přirozeně vodotěsný a prachotěsný, ve finální fázi výroby je korek opatřen hydroizolační vrstvou (netoxickou, škodlivou pro životní prostředí), která jej chrání před nečistotami. .

Korkové rohože
-Cork čalounění místo kůže v interiéru Mercedes Benz

Po dokončení procesu je korkový materiál obarvený, vodotěsný, odolný proti poškrábání a extrémně měkký. Lze jej použít ve stejných výrobcích jako kůže a čalounění.

Napsat komentář

Vzorky Korkove