Korek jako zvukotěsný materiál


Existují dvě hlavní kritéria, díky nimž je materiál vhodný pro zvukovou izolaci. První je zvuková izolace. Druhý blokuje zvuk úplně. Pro zvukovou izolaci se často používají dřevěné materiály, jako je korek. Díky své voštinové struktuře je zde dostatek prostoru pro uložení vzduchových bublin.

Tyto bubliny účinně omezují šíření zvuku uvnitř i vně místnosti a blokují tok zvukových vln. Zvuková pohltivost obecně vyžaduje měkké a porézní materiály, které umožňují odrážení energie ze zvuku v materiálu, dokud není rozptýlen.


Při výběru zvukové izolace vezmeme v úvahu zejména faktor snížení hluku (koeficient redukce šumu NRC) a třídu přenosu zvuku (třída přenosu zvuku STC).

Index NRC je index absorpce zvuku ve vaší místnosti a je velmi důležitým parametrem, pokud chcete mít domácí nahrávací studio, místnost, kde můžete sledovat filmy s velmi dobrou akustikou nebo poslouchat hudbu ve vysokém rozlišení. NRC je měřítkem toho, kolik zvuku absorbuje konkrétní materiál.

Proto se nejčastěji používá ke stanovení akustických vlastností panelů, příček, kancelářských obrazovek a akustických stěnových panelů. Chcete-li lepší akustiku místnosti, je třeba dávat pozor na displej NRC.


Pokud však máte zájem o snížení vnějšího šumu, měli byste věnovat pozornost především třídě přenosu zvuku. Například zásuvka o tloušťce 3 mm může snížit vnější hluk o 10 dB a deska s obvody o průměru 6 mm o 20 dB.

K odhlučnění se nejčastěji používají materiály jako korková podložka, korkové desky, korkové role, napínací korkové zátky nebo výše uvedené hmoždinky. U korku se výrazně snižuje vnější i vnitřní hluk. Účinnost izolace samozřejmě závisí na tloušťce. Tloušťka 20 mm nám však poskytuje požadované zabezpečení prostřednictvím různých zvuků za zdí nebo z ulice.

Taková investice se rozhodně vyplatí a zajistí nejen pohodlí užívání bytu nebo domu, ale také různé další výhody, které syntetická izolace neposkytuje.
Mezi takové výhody patří ochrana před vlhkostí, plísněmi a plísněmi. Korek je extrémně odolný, bezpečný pro děti a alergiky, je přirozený a vypadá skvěle. Kromě toho může také sloužit jako nástěnka pro důležité poznámky nebo informace bez poškození zdi.


Napsat komentář

Vzorky Korkove