Jako korkové lesy podporují druhovou ochranu

Korek se získává z kůry korkového dubu, který roste v lesích Portugalska, Španělska a celé severní Afriky. Korkové dubové lesy se mohou pochlubit také jedním z nejrozmanitějších ekosystémů mimo deštný prales Amazonky nebo Bornea se stovkami různých druhů, které jej nazývají domovem. Kromě toho se mnohá zranitelná a ohrožená zvířata endemická v lesích korkového dubu spoléhají na toto jedinečné prostředí pro přežití.

Rys iberský
Rys iberský je světově nejohroženějším druhem koček a využívá korkových lesů jako úkryt a loviště. Výzkum na začátku 21. století ukázal, že počet dospělých jedinců klesl na méně než 100, které byly rozděleny mezi dvě chovné skupiny. Navzdory snahám o ochranu, aby se zabránilo vyhynutí, rys stále čelí mnoha hrozbám, což zanechává nejistou budoucnost. Mezi tyto hrozby patří ztráta stanovišť, zmenšování zdrojů potravy, pytláctví a automobilové nehody.

Králíci jsou oblíbenou potravou rysa iberského, avšak v důsledku nemocí se populace králíků snížila, což mělo negativní vliv na populaci rysa. Nová infrastruktura, jako jsou silnice, odděluje a vytváří bariéry mezi populacemi rysů a vede k nárůstu dopravních nehod.


A konečně, pytláctví nadále ohrožuje rysa iberského, stejně jako náhodná úmrtí z pastí nastražených na jiná zvířata. Program Lynx byl založen v roce 2004 na ochranu životního prostředí rysa. Program má také ambiciózní cíl ukázat, jak mohou být místní ekonomické aktivity, jako je sklizeň korku, slučitelné s ochranou přírody.

Iberský vlk
Vlk iberský je poddruh šedého vlka pocházejícího z Pyrenejského poloostrova. Většina z 2000 dospělých vlků iberských je rozdělena do 350 smeček rozmístěných po celém severním Portugalsku a severozápadním Španělsku. Populace vlků iberských nadále roste, ale i nadále čelí řadě hrozeb včetně nezákonného lovu, ztráty kořisti a pokračující ztráty stanovišť. Lov vlků iberských je legální ve Španělsku, ale ne v Portugalsku, nicméně každý rok se vydává jen velmi málo povolení. Kvůli vzácnosti pozorování vlků a jejich prchavé povaze jsou považováni za trofeje „velké zvěře“ a mnoho lovců je ilegálně loví.

Existuje populace vlků jižních, která žila v korkových dubových lesích Sierra Morena v jižním Španělsku. Bohužel tato jižní populace čelí rostoucí izolaci, která vede k příbuzenskému křížení a křížení se psy. Tato populace je nyní považována za regionálně vyhynulou.


Barbarský jelen
Ne všechna zranitelná nebo ohrožená zvířata na tomto seznamu žijí na Pyrenejském poloostrově. Například jelen berberský je jelen původem ze severoafrického pobřeží. Jelenovi se dařilo v zalesněných oblastech Alžírska, Maroka a Tuniska, než téměř vyhynul. Jelen berberský byl do Maroka znovu zavlečen z Tuniska v 90. letech 20. století a v národním parku Tazekka je chráněná populace. Jeleni nemají žádné přirozené predátory a jsou ohroženi pokračující ztrátou stanovišť, izolovanými populacemi a pytláctvím. Urbanizace, expanze zemědělských aktivit a lesní požáry roztříštily korkové lesy v severní Africe a ovlivnily populace jelenů.

Španělský císařský orel
Nejen savci spoléhají na korkové dubové lesy pro hnízdění a lov. Ve skutečnosti jsou tyto lesy domovem více než 160 různých druhů ptáků, včetně španělského orla císařského. Díky úsilí o ochranu se španělský orel císařský zvýšil z pouhých 50 hnízdících párů v 70. letech na přibližně 485 hnízdících párů. Navzdory obnově populace orel nadále čelí řadě hrozeb, jako je ztráta kořisti a stanoviště a kolize s elektrickým vedením. Stejně jako rys iberský má orel v oblibě králíky a je také ovlivněn klesající populací králíků a pokračující ztrátou lesů v regionu. Navzdory snahám o zvýšení bezpečnosti elektrického vedení pro ptáky ve Španělsku a Portugalsku je pro španělské orly i nadále hrozbou zabití elektrickým proudem. V roce 2008 bylo ve Španělsku nalezeno 33 orlů zabitých elektrickým proudem.


Barbarští makakové
Makak barbarský je jedinečný v tom, že je jediným makakem nalezeným mimo Asii. Makak barbarský je kriticky ohrožený a jeho populace nadále klesá kvůli ztrátě přirozeného prostředí, pytláctví a nezákonnému obchodu se zvířaty v severní Africe. Odhaduje se, že v rámci nelegálního obchodu s exotickými domácími zvířaty je z Maroka ročně propašováno kolem 300 mláďat opic makaků, což brzdí růst populace tohoto druhu. Tento druh je také zemědělci považován za škůdce. Ztráta přirozeného prostředí v důsledku nelegální těžby dřeva má také zničující dopad na opice makaky, které žijí v dubových, cedrových a korkových lesích pohoří Atlas. Odklízení zanechává roztříštěné části lesa, které makaky izolují a snižují jejich šance na rozmnožení.

Makakové jsou jedinečně spojeni s lesy a spoléhají se na ně jako na úkryt a jídlo. Makakové na druhé straně podporují lesy rozšiřováním semen a kontrolou populací hmyzu. Makakové barbarští jsou vynikajícím ukazatelem zdraví a kvality lesů v pohoří Atlas. Ztráta stanovišť je trvalou hrozbou pro všechny tyto druhy. Na rozdíl od jiných dřevěných výrobků se strom při těžbě korku nemusí kácet. Místo toho se korek sklízí z korkového dubu každých 9 let v procesu šetrném ke stromům. Z tohoto důvodu je korek jednou z těch vzácných situací, kdy nákup produktu spíše povzbudí, než omezí růst stanovišť

Napsat komentář

Vzorky Korkove